PDA

View Full Version : De groeipijnen van Brussel



The Lawspeaker
06-07-2014, 09:58 PM
https://www.youtube.com/watch?v=4YBra_0Ss8Y
De groeipijnen van Brussel
Het is een oud zeer: Brussel is te ingewikkeld om vlot te besturen. Een gewest, negentien gemeenten, drie gemeenschapscommissies en nog zoveel meer bestuurslagen maken van bijna elk groot project in de hoofdstad van Europa een lange lijdensweg.
Een smal fietspad tussen twee witte strepen verandert plots in een brede fietsboulevard, gescheiden van het autoverkeer, om enkele honderden meter verder gewoon op te houden. Welkom in Brussel, waar je voor je 't weet een gemeentegrens over fietst.

Of deze: de Brusselse bevolking groeit drie keer sneller dan de Vlaamse. Het Brussels Gewest maakt dus geld vrij om extra schoollokalen te bouwen. Maar het wordt (zij het tijdelijk) teruggefloten door de Vlaamse gemeenschap, want onderwijs is gemeenschapsbevoegdheid. Of nog deze: de heraanleg van het Rogierplein sleept al zeven jaar aan. Het plein ligt toevallig pal op de grens tussen Brussel-stad en Sint-Joost, en ook het gewest moet zijn zegje doen.

Maar er is ook hoop. Voor het eerst lijkt de samensmelting van Brusselse gemeenten bespreekbaar. En de minister-president, de baas van het gewest, zal hoe dan ook meer bevoegdheden krijgen.
(Panorama, 14 maart 2013)