PDA

View Full Version : Racisme op de reien: zwarte zwaan moet weg



microrobert
08-27-2014, 01:35 PM
Racisme op de reien: zwarte zwaan moet weg

http://1.nieuwsbladcdn.be/Assets/Images_Upload/2014/08/26/24153abe-2d38-11e4-975b-60d4ff0c08a9_original.jpg.h380.jpg

‘We kunnen niet zomaar elk dier toelaten op de Brugse reitjes’, zegt burgemeester Renaat Landuyt.


In Brugge is een debat over racisme aangezwengeld door ... een zwaan. Een zwart exemplaar dat sinds kort optrekt met zijn witte broeders en zusters, staat op het punt de stad uitgezet te worden. ‘Een vogel die weg moet om zijn kleur, dat is flauw.’

Al eeuwenlang zijn zwanen de bekendste bewoners van de reien, maar een zwart exemplaar, dat hadden ze in Brugge nog niet gezien. Logisch, want de zwarte zwaan komt van nature alleen voor in Australië, Nieuw-Zeeland en Tasmanië. De stad Brugge wil dat het wilde dier, waarvan niemand weet hoe het een paar weken geleden in Brugge terechtkwam, uit de binnenstad verdwijnt. ‘Het gaat om een exotische soort die niet thuishoort tussen de witte zwanen, die hier al honderden jaren wonen. We kunnen niet zomaar elk dier toelaten op de Brugse reitjes’, zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). ‘Net zoals een stad onkruid moet bestrijden, moet het ook zijn dierenbestand beheren. Dat is niet alleen nodig om de kwaliteit van het water op peil te houden, maar ook om een eeuwenlange traditie in ere te houden.’ Volgens een legende beval aartshertog Maximiliaan I in de vijftiende eeuw ten eeuwigen dage zwanen op de reien.

De uitwijzing stuit op hevig protest. Op het Wijngaardplein, waar de zwaan zijn vaste stek heeft, waren ze al fan geworden van die vreemde eend in de bijt. Ook vogelexperten niet gelukkig met de beslissing. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van woensdag 27 augustus. (http://digikrant.nieuwsblad.be/)

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140826_01234218