PDA

View Full Version : De herkomst van de naam Gelre



Aragorn
11-14-2008, 08:50 AM
De legende van het vreselijke monster:

In de streek rond Gelre(Geldern) huisde meer dan duizend jaar geleden een monster, dat de bewoners naar het leven stond. Op zekere dag besloot 1 van hen de strijd met het dier aan te gaan. Tot grote opluchting van iedereen slaagde hij in zijn opzet: hij wist het monster op een gevoelige plek te raken, zodat het uiteindelijk dood bleef liggen. De laaste kreten van het dier klonken afschuwelijk en gingen door merg en been: gelbre, gelbre!!
Toen later een naam voor deze streek moest worden gekozen, herinnerde men zich uit de verhalen van de ouderen deze kreten. De naam was toen snel gevonden: Gelre, of in het Duits: Geldern


Er zijn ook andere en meer wetenschappelijke verklaringen. Zo wordt er een verband gelegd met het water van het daar stromende riviertje, de Niers. Cel of Cal is indoGermaans voor water, drassig land. Een andere theorie gaat nog wat verder terug in de taalhistorie: Geld is kalt en Ara water, Gelre zou derhalve koud water betekenen. Een derde theorie heeft betrekking op het Germaanse Gelwa, en Haru, zandige heuvelrug in het tegenwoordige Nederlands. De heuvelrug is echter niet zandig, maar bestaat uit loss; bovendien bevindt deze zich op enige afstand van Geldern.