PDA

View Full Version : Bestraling bij kanker in gevaar



The Lawspeaker
08-14-2009, 10:54 PM
Bestraling bij kanker in gevaar (http://www.refdag.nl/artikel/1426466/Bestraling+bij+kanker+in+gevaar.html)

http://www.refdag.nl/media/foto/2009/86142-a.jpg (http://www.refdag.nl/media/foto/2009/86142-a.jpg)
Kernreactor Petten (http://www.refdag.nl/media/foto/2009/86142-a.jpg)

DEN HAAG – Als de kernreactoren in Petten en het Canadese Chalk River tegelijk worden stilgelegd, stopt nagenoeg de hele wereldproductie van zogeheten medische isotopen. Daardoor lopen bestralingen van kankerpatiënten ernstig gevaar. Het Nederlandse kabinet zoekt naar een oplossing.

Petten, een van de zes kernreactoren ter wereld die radioactieve materialen voor medisch onderzoek in ziekenhuizen maken, moet van 1 maart tot 1 september volgend jaar dicht voor reparatie van het koelsysteem.

De Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) wil dat de reactor in Noord-Holland openblijft voor de productie van medische isotopen. Voorzitter Fred Verzijlbergen trekt aan de bel, omdat in Chalk River in Canada een soortgelijke kern*reactor is stilgelegd vanwege een ernstige lekkage. De reperatie daarvan loopt onverwachte vertragingen op.

Daardoor dreigt de productie van isotopen in gevaar te komen. De Canadese reactor vervult voor 50 procent van de wereldbehoefte aan isotopen. Petten voor 30 procent.

Verzijlbergen: „Onze inschatting is dat Canada niet eerder opengaat dan het eerste kwartaal van volgend jaar. Maar we vrezen dat men dat niet haalt. Als dan ook Petten dicht is, zijn we 80 procent van de isotopenproductie kwijt.”

De problemen die dan kunnen ontstaan, zijn forse wachtlijsten van patiënten met orthopedische aandoeningen en botziekten. „Maar het kan ook gaan om patiënten met long- en nierziekten en allerlei vormen van kanker en patiënten die hartziekten hebben”, aldus de NVNG-voorzitter.

Minister Cramer (VROM) sprak gisteren na afloop van de ministerraad van een nijpend probleem. Ze is bereid serieus te kijken naar het verzoek van de NVNG om de kernreactor in Petten volgend jaar open te houden om de behandeling van kankerpatiënten niet in gevaar te brengen. Maar de veiligheid van de reactor „staat absoluut voorop”, aldus Cramer.

De minister wil nu eerst horen wat experts zeggen. Dit najaar zal ze over de toekomst van de reactor overleggen met haar collega-ministers Klink (Volksgezondheid), Van der Hoeven (Economische Zaken) en Donner (Sociale zaken).