Nemam kaj proučiti ljudi su katolički ikavci iz Hercegovine i postali su dio moderne hrvatske nacije kada je ona i formirana u 19tom stoljeću. Da su bili pravoslavni vjerojatno bi postali Srbi.
Printable View
Istinu od kojih plemena potječu dinarski Slaveni možemo saznati arheogenetikom i nikako drugačije. Valjda jednog dana.
Kaj se identiteta tiče popričaj malo sa Leeloo. On njenog muža majka je 1/4 Hrvatica i Leeloo smatra da su njeni preci Bunjevci. Kaže mi da ti Bunjevci u HU gaje snažan hrvatski identitet stoljećima i tek su nedavno mađarizirani, i to ne svi. Tamo ih sigurno nitko nije silio da budu Hrvatima dapače. Očito su taj identitet razvili kada i svi drugi Hrvati i ostali europski narodi, a to je 19. stoljeće jer prije toga obični ljudi nisu niti imali nacionalni identitet u pravom smislu riječi osim plemstva i crkvenih dostojanstvenika.
To su bili karijeristi pripadnici AU administracije/vojske koji su izimali katoličku veru, hrvatsku nacionalnost ili i jedno i drugo da bi lakše napredovali u karijeri.
Koja sila je mogla naterati franjevce Grgu Martića i Ivana Franu Jukića da u osmanskoj Bosni uzmu srpski identitet?
Ivan Frano Jukić o Karađorđu.
https://i0.wp.com/www.frontal.rs/sajt/doc/Јукић.jpg
"Ah, Karađorđe, moja rano!
Velika je bila misao tvoja, golema namjera!
Sudbina kleta smela te je, a drukčije ne bi
mene sad ovuda barbari vako nemilo gonili,
da se na konju uzdržati ne mogu"!
Laprdaš. Vitez kao Borojević sigurno nije bio oportunist jer se nakon rata kao velikan mogao uhljebiti na nekoliko različitih adresa, a nije. Umire u bijedi. On je jednostavno volio Hrvatsku kao uostalom i Tesla samo kaj se Tesla smatrao Srbinom a Borojević Hrvatom. Sto ljudi sto ćudi. Ovi popovi su vjerojatno bili impresionirani srpskim ustankom protiv Turčina. Romantična vremena.
Pa šta bih joj ja mogao reći na to kada sam razgovarao sa subotičkim bunjevcima od kojih je maltene većina mnogo bliža srpskom indentitetu, očigledno da ja i ona imamo drugačije izvore, bunjevci smatraju da su ih mađari nazivali racima/rašanima iz čistih etničkih razloga.
Očigledno da su ljudi podeljeni po svim pitanjima u svim grupama itd..Danas veći deo Bunjevaca ne želi da se smatra Hrvatima, neka većinska bratsva imaju averziju prema samoj toj ideji obzirom da su im na silu nametali taj indentitet za vreme jugoslavije. Bunjevci su se lakše pripojili Srbiji nego Srbi iz Vojvodine...
Lažeš. Niti jedan Bunjavac se ne smatra Srbinom a ogromna većina se smatra Hrvatima. Nakon nasilja prema vojvođanskim Hrvatima tokom rata (gomilu ste protjerali a neke i ubili) dio ljudi se boji izjasniti Hrvatima i postoji manja skupina Bunjavaca koji žele da ih se tretira kao poseban narod (ne Srpski) dok golema većina su jednostavno Hrvati.
Bunjevci ne-Hrvati postoje samo u Srbiji i opet to je oko 20% ukupnih Bunjevaca u Vojvodini. Svi ostali Bunjevci van Srbije se smatraju Hrvatima.
Daj se liječi čovječe. Borojević je heroj hrvatske desnice i ako mu je netko srušio spomenik onda su to učinili Srbi.
Već sam ti rekao da je sam sebe vidio Hrvatom i to je tako, kao i moj stari.
S druge strane Ivo Andrić koji je etnički Hrvat smatrao se Jugoslavenom a možda i Srbinom.
Smanji ton..
Niko nije rekao da se smatraju Srbima, očigledno umišljaš.
Decidno sam rekao da se subotički bunjevci ne smatraju Hrvatima, ako misliš da lažem, otiđi pa ih pitaj.
Daj mi dokaz o ubijenim Bunjevcima u Srbiji tokom 90' tih?
Ko je ih je ubijao, Kertes, franjo simatović? Ajde bre osvesti se malo...
Bio sam tamo više puta. Većina subotičkih Bunjavaca se smatra Hrvatima, manjina ne. To je to. Za ostalo:
n 1990s, during the war in Croatia, members of Serbian Radical Party organized and participated in the expulsion of the Croats in some places in Vojvodina. The President of the Serbian Radical Party, Vojislav Šešelj is indicted for participation in these events. According to some estimations, the number of Croats which have left Serbia under political pressure of the Milošević's regime might be between 20,000 and 40,000.
https://en.wikipedia.org/wiki/Croats_of_Serbia
Biće da je to problem...
Borojević je poreklom Srbin od pravoslavnih roditelja, od Borojevića iz okoline Komogovine, niko ne spori da se eventualno smatrao Hrvatom, iako to nije bio svojim poreklom. Ivo Andrić se smatrao Srbinom, a ne "možda".
Čitaj pažljivije šta ko piše.
Bunjevci Dalmacije i Like su kroatizirani u 19-om i ranom 20-om veku.
Bački Bunjevci su naterani da uzmu hrvatsko ime posle 1945 samovoljom kuminističkih vlasti , evo i kako 24:00 - 27:02 https://youtu.be/-HQEMwitaGs?t=1440
Kad je pukao komunizam deo bačkih Bunjevaca se vratio bunjevačkom identitetu, danas ih pola osećaju kao Bunjevci a pola kao Hrvati.
Nacionalni praznik bačkih Bunjevaca je dan kad je Bačka proglasila ujedinjenje sa kraljevinom Srbijom 1918. Na toj skupštini je bilo dosta Bunjevaca i svi su glasali za ujedinjenje sa Srbijom.
Evo šta Antun Radić piše 1904 o kroatizaciji Šokaca u Slavoniji.
https://i1.wp.com/www.rasen.rs/wp-co...ize=800%2C1067
Daj se skini sa svakakvim sranjima izvučenim iz konteksta, hočeš dokumente o Srbizaciji pravoslavnih Vlaha u HR ili kaj ?
Kaj vi hočete uopće ? Jebote, mogu ja tebi ponavljati da si pravoslavni Vlah a tebe to ne jebe, smatraš se Srbinom.
Šokci i Bunjevci su Hrvati od kada je stvorena moderna hrvatska nacija i neće ih sada vaše baljezgarije odjednom pretvoriti u Srbe. Gubiš vrijeme čovječe.
A ako idete već toliko daleko da na silu negirate hrvatstvo velikom dijelu našeg naroda koji se tako osijeća, onda ne naričite nad Ustašama koji su vas masovno poklali.
Mislim , vi vršite neviđenu agresiju prema nama već jako dugo, nije ni čudo da je dio radikalnijih Hrvata došao do zaključka da vas je najbolje pobiti pa da nas ostavite na miru.
Ovo trolanje ne vodi nigdje. Ne očekuj korektno ponašanje od nas prema vama ako nas stalno, ali baš ono non-stop provociraš.
Tvoj heroj Šešelj je rušio naš Vukovar i pozivao na pogrom vojvođanskih Hrvata, nabijem debelog prasca na onu stvar.
Nije njih crkva proglasila ičime jer je RKC univerzalna a ne vezana na državu kao vaša pravoslavna crkva. Oni su vjerojatno poprimili jezik Slavena oko sebe a kako su katolici utopili su se u Hrvate.
Dio Albanaca Gega su stoljećima katolici.
Ja sam nedavno rekao da su Četnici počinili neke zločine kako nad drugim narodima tako i nad Srbima (komunsti i njihovi jataci). Nikad nisam slavio nijedan zločin.
Razlika između Četnika i Ustaša je što su prvi bili Hajduci koji su se krili po šumama a predstavljali su ostatke jugoslovenske vojske. Četnički zločini su bili sporadični, na nivou pojedinca. Ustaše su imale klerikalno-nacističku državu i u njoj konc logore koji su bili fabrike smrti u kojima je ubijeno stotine hiljada ljudi mahom Srba.
Da se ne lažemo, cilj Ustaša je bio potpuno uništenje Srba. Četnici nisu imali cilj da istrebe bilo koji narod.
Nisam baš siguran ako pogledaš četnički manifest koji je crno na bijelo. Samo kaj ja ne smatram svakog četnika automatski zločincem. Naravno ni ustašu.
Dobar dio ljudi je samo skupljen po selima pa si završio u vojsci koja je prva prošla njime. Velika većina tih neobrazovanih seljaka nije baš bila na ti sa njihovim ideologijama.
Oba pokreta su imala malu jezgru sastavljenu od pravih sljedbenika i fanatika, ostatak ekipe je tamo završio dobrim djelom i čistom igrom okolnosti.
Isto vrijedi i za partizane.
Stevan Moljević je imao ideju o nekavoj "homogenoj" Srbiji, ali Draža Mihailović nije prihvatio tu ideju.
Da su Britanija i Amerika podržavala Četnike do kraja i da komunisti nisu došli na vlast ne bi nastala velika Srbija nego bi se obnovila kraljevina Jugoslavija kao što je bilo pre 1941.
This is false as I've already explained on this forum.
All settlements were recorded by the Church and its parishes. This is why we have such excellent records and knowledge of the Arbanasi around Zadar, for example.
There are no records of Albanians being settled in West Hercegovina. There is a record of two Albanians who were guards in the 18th century at Gabela, across from Metkovic.
That's it.
You're posting a made up internet theory from some Bosnian Muslim site that has ZERO historical evidence.
On k13 I get more Baltic
https://www.dropbox.com/s/qk9cplbzlj...3Dick.png?dl=0
To je izmišljotina Srbina katolika čiju sliku si stavio na avatar. Njega je rodila žena koja se zvala Milica https://en.wikipedia.org/wiki/Ante_S...3;#Biography_2
Starčevići u mom kraju su Srbi, i generalno više ima Starčevića Srba nego Hrvata.
K36 nMonte
[1] "distance%=5.7407"
BerLav
EMA_Czech_Slav_RISE568,20.6
IA_Britainr_York_6DRIF22,19.6
N_Sweden_Gokhem5,14
BA_Hungary_RISE371,11.4
Mesolithic_CCC_EstoniaKudrukula2_MA974,7.6
IA_Wielbark_Kow_55_PL,5.8
IA_Wielbark_Kow_25_PL,5.4
CWC_Poland_RISE1,5.2
BA_Hungary_RISE254,2.8
Mesolithic_Sweden_Motala09,2.4
CHG_Kotias,2.2
CHL_Yamnaya_Kalmykia_RISE546,2.2
CHG_11200_Satsurblia_,0.6
EBA_Armenia_I1658,0.2
Svi uzorci (prosecne vrednosti)
[1] "distance%=8.7802"
BerLav
IA_Celtic_Britain,23
N_Sweden_Gokhem,19.2
MA_Sunghir_Slav,16.8
EMA_Poland_Slav,14.2
IA_Lithuania,12.6
CWC_Poland,5.4
EMA_Czech_Slav,4.4
CHG,2.8
CHL_Armenia,1
BA_Mycenaean,0.6
Mezolit - Neolit
[1] "distance%=12.5217"
BerLav
Mesolithic_Sweden_Stora_Forvar_11,31.6
N_Sweden_Gokhem5,19.8
Mesolithic_Sweden_Ajvide52,17.4
MN_Germany_I0559,12.8
Mesolithic_Sweden_Motala06,7.6
CHG_11200_Satsurblia_,5
Mesolithic_Sweden_Ajvide70,2
CHG_Kotias,1
Amerindian_Kennewick,0.8
Mesolithic_Latvia_HG1,0.8
Aborigine_Australia,0.4
Lapita_Tonga_CP_30,0.4
Eskimo_4ky,0.2
HG_Ethiopia_Mota1,0.2
Mezolit - Neolit - Halkolit
[1] "distance%=9.2349"
BerLav
Mesolithic_Sweden_Stora_Forvar_11,26.8
CWC_Poland_RISE1,21.6
MN_Germany_I0807,15.2
Mesolithic_Sweden_Ajvide52,11.8
N_Sweden_Gokhem5,10.8
CWC_Estonia_Ardu1_MA968,6
CHL_Yamnaya_Kalmykia_RISE546,2.8
CWC_Germany_I0103,2.4
CHL_Armenia_I1631,2.2
Bell_Beaker_Czech_RISE567,0.4
Neolit - Halkolit
[1] "distance%=8.793"
BerLav
CWC_Germany_I0103,27
LBA_Lithuania_RISE598,22.6
N_Sweden_Gokhem5,15.8
CWC_Poland_RISE1,12
MN_Germany_I0807,10.4
Bell_Beaker_Germany_I0060,8
Bell_Beaker_Czech_RISE567,4.2
Neolit - Bronzano Doba
[1] "distance%=8.057"
BerLav
BA_Unetice_Poland_RISE150,20.8
LBA_Lithuania_RISE598,20.8
N_Sweden_Gokhem5,20
CWC_Germany_I0103,14.6
CWC_Poland_RISE1,8
Bell_Beaker_Germany_I0060,5.4
BA_Hungary_RISE371,4.8
BA_Hungary_RISE254,3
BA_I9041_Mycenaean,1.4
BA_Hungary_BR2,1
BA_Sintashta_RISE395,0.2
Halkolit - Bronzano Doba
[1] "distance%=8.7863"
BerLav
BA_Hungary_BR2,42.2
CWC_Germany_I0103,22.8
LBA_Lithuania_RISE598,15.6
CWC_Poland_RISE1,5
BA_Hungary_RISE254,4.8
BA_I9006_Mycenean,4.4
BA_Hungary_RISE371,3.6
MBA_Armenia_RISE416,1.4
Bell_Beaker_Germany_I0060,0.2
Bronzano doba - Metalno Doba
[1] "distance%=7.3615"
BerLav
BA_Hungary_BR2,49
LBA_Lithuania_RISE598,19
IA_Wielbark_Kow_25_PL,17.8
IA_EastKazachstan_Is2,3.8
EBA_Armenia_I1633,3
BA_Afanasievo_RISE509,2.4
BA_I9006_Mycenean,2.4
BA_Hungary_RISE371,2
IA_Wielbark_Kow_55_PL,0.6
Bronzano Doba - Metalno doba - Srednji Vek
[1] "distance%=6.5934"
BerLav
BA_Hungary_BR2,42.6
EMA_Czech_Slav_RISE568,21.8
BA_Hungary_RISE371,10
EMA_Poland_Slav_Niemcza_34,9.8
IA_Wielbark_Kow_25_PL,7
EBA_Armenia_I1633,3.2
BA_Hungary_RISE254,2
IA_EastKazachstan_Is2,2
EBA_Armenia_I1658,1.6
Pro explanation
"Well, the results of the Neolithic - Halkolit have the most meaning. The CWC from which comes from the Slavs, Balti, and also part of Germans probably, you have the most with some Bel Biker from which it comes from the Celts and again part of German, but perhaps Illyrians. Also, some heritage of Neolithic farmers - over 25% mostly of the heritage of Balkan natives. This seems convincing to me.
This BR2 with which you are most similar is from the Urnfield culture and can be tied in part to the Slovene. I generally agree that this also shows the western orientation, of course relative to the Serbian average."