European Russia is also heavily mongoloid mixed,.
Printable View
Pre svega ja sam blizak Moldavcima, a ne Hrvatima:
https://i.imgur.com/ZCBBntD.jpg
Krajišnik sam tek 1/8 tj. jedna prababa mi je sa područja nekadašnje RSK, ne više od toga.
A kao drugo, mešanje sa katolicima tj. sklapanje brakovima sa istima je bila potpuno normalna stvar kod Srba u Bosni i hrvatskoj u prošlosti.
Kao što rekoh, to je zbog mešanja sa katolkinjama, to najviše i utiče na autosomalnu. Y-DNA krajiških Srba ne podržava tvoje navode da se radi o nekakvim "konvertitima" na pravoslavlje. A direktna muška linija u patrijarhalnim društvima kakvo je bilo društvo Srba u Bosni i hrvatskoj je ipak, najbitnija.
Moguće. Ali mi nemamo hrvatski DNK projekt niti zapravo znamo kakvi su haplotipovi kod nas i koliko su drugačiji od srpskih.
Posebno to nemaju Bošnjaci, i iz financijskih i iz političkih razloga.
Genetika je jako isprepletena sa politkom i ideologijom. Meni ne bi smetalo da je dio Hrvata porijeklom od Srba, Talijana ili ikog drugog, ali ne da se to tvrdi zbog politike, nego jer je to tako.
Isto vrijedi i za Srbe i Bošnjake.
PS što se direktne muške linje tiče, kod Hrvata je to manje zastupljeno nego kod Srba (osim u dinaridima)
Meni je tata po direktnoj muškoj linji Bošnjak, iako je 3/4 Hrvat, katolik, i ima prezime sa majčine strane a ne očeve. Itd.
Hrvati su, barem pre onome što sam video, minorno poreklom od Srba. Isto je i sa druge strane.
Što se tiče haplotipova, krajiški Srbi pre svega imaju haplogrupe poput J2b1, N2, I1-P109, koje Hrvati nemaju, i tu nema dileme nikakve oko porekla nosioca tih haplogrupa. Čak su i pojedini I2>CTS10228 rodovi drugačiji nego kod Hrvata.
Isto važi i za najrasprostranjeniji R1a>M458>L1029 rod kod Srba u Krajini kome pripadaju i Tesle u Lici, taj rod je inače čest kod svih Srba. Kod Hrvata je češća ako se ne varam M458>L260.