A PH908 ? Oko njega se vodi najviše polemike.....ja mislim da pripada i jednima i drugima.
Btw, čak i ja imam jako dalekog pretka Srbina xD Srbo Makeridov je po njima meni daleki rod, i kaže da su oni R1a M458. haha
Printable View
Zavisi iz koje se perspektive gleda. Ja sam lično mišljenja, kao i Cosmo, da su original Srbi i Hrvati bili neka R1a.
Ali što se tiče srednjovekovnog porekla, recimo DYS19=14 PH908 rod koji je čest kod Hrvata iz Dalmacije i zapadne Hercegovine tu definitivno dolazi sa istoka, što zbog toga što se jedna neobjavljena srpska porodica iz istočne Hercegovine koja pripada tom rodu pominje u Popovu Polju još u 14. veku, što zbog toga što takvi haplotipovi postoje i istočnije, u Polimlju, kao i u dalekoj bugarskoj.
Sve zavisi gdje je živjelo pleme od I2 haplogrupe. Ako je istina da je postojalo neko pleme kod Karpata... onda ne vidim razlog zašto i oni ne bi učestvovali u etnogenezi proto-Srba (slavenskih), da ne ubacujemo sada Sarmatske teorije i dalja moguća porijekla.
Thread has been sucessfully Balkanized.
https://s14.postimg.org/swx6w2ytt/Op...pics.me.me.png
Ja živim na granici sa Hrvatskom i znam puno Hrvata.
Hrvati su kulturno potpuno drugačiji narod dok Srbi, Makedonci, Crnogorci su drugačiji
Hrvati su ko Austrijanci nekakav odsutan i letargičan narod... uopste ne razumijem ni njihov humor, ništa ... kao da se nikad ni poznavali nismo.
Sent from my iPhone using Tapatalk