A PH908 ? Oko njega se vodi najviše polemike.....ja mislim da pripada i jednima i drugima.
Btw, čak i ja imam jako dalekog pretka Srbina xD Srbo Makeridov je po njima meni daleki rod, i kaže da su oni R1a M458. haha
Printable View
Zavisi iz koje se perspektive gleda. Ja sam lično mišljenja, kao i Cosmo, da su original Srbi i Hrvati bili neka R1a.
Ali što se tiče srednjovekovnog porekla, recimo DYS19=14 PH908 rod koji je čest kod Hrvata iz Dalmacije i zapadne Hercegovine tu definitivno dolazi sa istoka, što zbog toga što se jedna neobjavljena srpska porodica iz istočne Hercegovine koja pripada tom rodu pominje u Popovu Polju još u 14. veku, što zbog toga što takvi haplotipovi postoje i istočnije, u Polimlju, kao i u dalekoj bugarskoj.
Sve zavisi gdje je živjelo pleme od I2 haplogrupe. Ako je istina da je postojalo neko pleme kod Karpata... onda ne vidim razlog zašto i oni ne bi učestvovali u etnogenezi proto-Srba (slavenskih), da ne ubacujemo sada Sarmatske teorije i dalja moguća porijekla.
Thread has been sucessfully Balkanized.
https://s14.postimg.org/swx6w2ytt/Op...pics.me.me.png
Ja živim na granici sa Hrvatskom i znam puno Hrvata.
Hrvati su kulturno potpuno drugačiji narod dok Srbi, Makedonci, Crnogorci su drugačiji
Hrvati su ko Austrijanci nekakav odsutan i letargičan narod... uopste ne razumijem ni njihov humor, ništa ... kao da se nikad ni poznavali nismo.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Btw, sve te grupe imaju svoj poseban mentalitet koji nije previše sličan.
Razlika u mentalitetu je plod politike kroz historiju. Zapadna katolička Evropa i Istočna pravoslavna Evropa moraju imati različite mentalitete kroz svoju populaciju. Međutim, to nema veze sa genetikom niti porijeklom.
Gencove's results:
https://api.urlbox.io/v1/HHGDoabb0j8...url2png-cheese
Bro, don't you ever talk about that. You score some Siberian and some South Asian yourself, so shut up. I have copied all your results - Eurogenes, Dodecad, Harappa, etc. You are not Western, even less than the Hungarian reference on Eurogenes. In fact your first population is MOLDOVA, lol.
They didn't settle in Russia. In fact Russian princes (knyaz) had to go to the Horde to obtain a license to rule. If we had a signigicant amount of Mongol admixture, the most common haplogroups in Mongolia - C and O wouldn't be present at such a low level - less than 1%. Another funny thing - the most "mongoloid" ethnic Russians are actually in the North which wasn't affected by the Mongols.
Vlatko ignore these idiots calling you Turkish or whatever, your results look perfectly fine.
To me it's clear that the closer to Central Europe, the more Early Slavic ancestry. Bulgaria seems to have the least, but even they are not just "assimilated".
People in real life usually don't know shit, they just repeat some myths. Russians are mixed with Mongols, Serbs and Bulgarians are mixed with Turks, the Spanish are mixed with Moors/Arabs, etc. Many even believe Southern Europe is darker than Northern because of race-mixing.
Russians Cossacks are East European copy of Turkic horsemen and you Russians are know that, they're based on ancient Turkish riders.
Our mentality is totally opposite of Ottomans. You aren't familiar with Balkan reallity.Quote:
mentality is the heirs of the Ottomans!