Agenten in opleiding verplicht op bezoek naar Kazerne Dossin

Vanaf april zal iedere politie-inspecteur in opleiding een bezoek brengen aan Kazerne Dossin in Mechelen. Het Holocaustmuseum en de federale politie hebben hiervoor een bijzonder lesprogramma uitgewerkt.

In landen als Frankrijk en de Verenigde Staten integreren politiediensten al langer een bezoek aan Holocaustmusea in hun opleiding. Samen met de federale politie ontwikkelde Kazerne Dossin daarom een lesprogramma.

"We merken dat vele korpsen het museum nu al bezoeken, maar willen hen een meerwaarde bieden", vertelt Sara Verhaert, persverantwoordelijke van Kazerne Dossin. "Achttien Nederlandstalige en achttien Franstalige agenten zijn door ons opgeleid om hun collega's te trainen. We bekijken samen acties uit de jaren 1940-1945 en zoeken uit hoe ze diezelfde situatie vandaag zouden aanpakken. Het inzicht in die historische casussen is verhelderend voor een politie-opleiding."

Klassieke lessen

Binnen de lesmodule ligt de focus op het herkennen van mechanismen die een bedreiging vormen voor mensenrechten. "Politiemensen hebben een bijzondere taak te vervullen in de maatschappij", aldus Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de federale politie.

"Door onze politiemensen te laten deelnemen aan dit educatieve project willen we afstappen van de klassieke lessen 'mensenrechten en deontologie' en onze politieambtenaren praktisch leren omgaan met moeilijke ethische situaties waarbij ze leren om keuzes te maken op basis van realistische scenario's."

Tienduizenden politieambtenaren

De uitwerking van het project gebeurt onder meer in samenwerking met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Het lesprogramma zal deel uitmaken van de initiële en voortgezette politieopleiding van de federale politie. Op lange termijn moet deze overeenkomst tienduizenden politieambtenaren de kans geven om het lesprogramma te volgen.

Vandaag/maandag, de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, ondertekenen de politie en Kazerne Dossin partijen hiervoor een officiële samenwerkingsovereenkomst.

http://www.gva.be/regio-mechelen/mec...ne-dossin.aspx