0

Thumbs Up/Down |
Received: 5,382/129 Given: 6,047/229 |
Thumbs Up/Down |
Received: 5,646/170 Given: 40/24 |
Niti su Torlaci bili isključivo zemljoradnici, niti su dinarski Srbi bili isključivo stočari.
U Južnoj Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji nije bilo toliko pomeranja stanovništva i seoba. S druge strane Dinarci su stalno opirali Osmanlijma a to je izazivalo česte seobe.
Između dinsrskih i torlačkih Srba postoje određene razlike u mentalitetu, običajima i kulturi, ali ne može se na osnovu toga reći da nisu isti narod. Meni je po mentalitetu bliži katolik iz Vrlike nego Srbin iz Surdulice, ali to što se taj iz Vrlike klanja Papi pravi nepremostiv jaz.
Ajde...I onda "zli Srbi" zavadaju Hrvate jel da? Malo je neukusno da tako nazivaš barem 60% današnje hrvatske nacije...Imaš otvorenu averziju prema ljudima iz tih krajeva, premda mi to nije jasno obzirom koliko sam čitao ovde tvoj predak nije bio Sloven, pa je asmilovan u srpski korpus i vekovima imao srpski indentitet, tek pred kraj 17veka odlazi na zapad i meša se sa Slovencima( dakle ne Hrvatima), tvoje hrvatstvo je novijeg datuma, verujem da je to razlog nemogućnosti da se povežeš sa ljudima koji dele isto etničko i narodno poreklo više vekova.
Srbi koji su od zapadne Bugarske,Kosova, sela u Rumuniji pa sve do Banije pevali pesme o kosovskim junacima su masovno PH908. Zbog raznih nedaća koje su nas zahvatile meni sigurno ne pada na pamet da im brojim krvna zrnca ili još gore procente, oni imaju isti bazični koren kao i ja, srpski.Razlike postoje i u dva susedna sela u krajnjoj liniji.
Thumbs Up/Down |
Pa tako je i sa Hrvatima. Indikativno je kako su Kajkavci i Slovenci i jezično i konfesionalno bliski pa se nikada nisu smatrali istim narodom. Ljudi su uvijek sličniji onima kraj kojih žive pa makar pripadali drugom narodu.
Misliš da npr. Prus iz Koningsberga nije bio mnogo bliži susjednim Litavcima i Poljacima nego nekom Tirolcu ili Rajnladeru ? Pa se opet smatrao Njemcem. Toga ima u svakoj europskoj zemlji.
Ti i katolik iz Vrlike ste kulturno i genetski bliski, ali kaj to vrijedi kada on slavi kralja Tomislava, Nikolu Zrinskog ili Franju Tuđmana a ti cara Dušana, Miloša Oblića ili Nikolu Pašića ?
On nema blage veze o kosovskom boju a ti nemaš pojma o krbavskoj ili sigetskoj bitci. To su te nepremostive razlike.
Ali ne znači da se ne trebate uvažavati i razumjeti.
Thumbs Up/Down |
On nama govori da zavađamo Hrvate, a svako malo o Dalmatincima i Hercegovcima govori razna sranja sa pozicije germanskog supremiste.
Katolici kod mene u Zagori, veći deo onih u Lici i na Baniji su naši ljudi "zakona rimskoga" (Bunjevci).
Ima u Licu nešto čakavaca a na Baniji kajkavaca, ali su u manjini u odnosu na Bunjevce Srbo-katolike.
Thumbs Up/Down |
Thumbs Up/Down |
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks