Page 68 of 73 FirstFirst ... 1858646566676869707172 ... LastLast
Results 671 to 680 of 729

Thread: Krajina Serb (from Banija) results

Banned
    Last Online
    09-09-2024 @ 02:45 PM
    Ethnicity
    Melania's boy toy
    Country
    United States
    Region
    Zagreb
    8,373
    Thumbs Up/Down
    Received: 5,382/129
    Given: 6,047/229

0 Not allowed! Not allowed!

Quote Originally Posted by Pribislav View Post
    Torlački je samo primitivna štokavica sa 2 padeža, a ne bugarski jezik.
    Koga boli kurac za to, oni su načinom života miljama daleko od vas jer su ravničarski seljaci a vi Hajduci. Meni je načinom života sigurno bliži neki Mađar od Dalmatinca pa eto nisam Mađar.

Veteran Member
    Last Online
    11-11-2024 @ 04:18 PM
    Ethnicity
    Serb
    Ancestry
    Dalmatia
    Country
    Serbia
    11,878
    Thumbs Up/Down
    Received: 5,646/170
    Given: 40/24

Quote Originally Posted by Hrvoje Vukčić Hrvatinić View Post
    Koga boli kurac za to, oni su načinom života miljama daleko od vas jer su ravničarski seljaci a vi Hajduci. Meni je načinom života sigurno bliži neki Mađar od Dalmatinca pa eto nisam Mađar.
    Niti su Torlaci bili isključivo zemljoradnici, niti su dinarski Srbi bili isključivo stočari.

U Južnoj Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji nije bilo toliko pomeranja stanovništva i seoba. S druge strane Dinarci su stalno opirali Osmanlijma a to je izazivalo česte seobe.
    Između dinsrskih i torlačkih Srba postoje određene razlike u mentalitetu, običajima i kulturi, ali ne može se na osnovu toga reći da nisu isti narod. Meni je po mentalitetu bliži katolik iz Vrlike nego Srbin iz Surdulice, ali to što se taj iz Vrlike klanja Papi pravi nepremostiv jaz.

HungryLion
    Guest

Lmao, Torlački seljak iz Južne Srbije je po svemu sličniji Bugarima nego dinarskim talibanima pa se ne smatra Bugarinom. E pa vidiš isto je i sa nama.
    Ajde...I onda "zli Srbi" zavadaju Hrvate jel da? Malo je neukusno da tako nazivaš barem 60% današnje hrvatske nacije...Imaš otvorenu averziju prema ljudima iz tih krajeva, premda mi to nije jasno obzirom koliko sam čitao ovde tvoj predak nije bio Sloven, pa je asmilovan u srpski korpus i vekovima imao srpski indentitet, tek pred kraj 17veka odlazi na zapad i meša se sa Slovencima( dakle ne Hrvatima), tvoje hrvatstvo je novijeg datuma, verujem da je to razlog nemogućnosti da se povežeš sa ljudima koji dele isto etničko i narodno poreklo više vekova.

Srbi koji su od zapadne Bugarske,Kosova, sela u Rumuniji pa sve do Banije pevali pesme o kosovskim junacima su masovno PH908. Zbog raznih nedaća koje su nas zahvatile meni sigurno ne pada na pamet da im brojim krvna zrnca ili još gore procente, oni imaju isti bazični koren kao i ja, srpski.Razlike postoje i u dva susedna sela u krajnjoj liniji.

Banned
    Last Online
    Ethnicity
    Melania's boy toy
    Country
    United States
    Region
    Zagreb
    8,373
    Thumbs Up/Down

Niti su Torlaci bili isključivo zemljoradnici, niti su dinarski Srbi bili isključivo stočari.

U Južnoj Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji nije bilo toliko pomeranja stanovništva i seoba. S druge strane Dinarci su stalno opirali Osmanlijma a to je izazivalo česte seobe.
    Između dinsrskih i torlačkih Srba postoje određene razlike u mentalitetu, običajima i kulturi, ali ne može se na osnovu toga reći da nisu isti narod. Meni je u kulturološkom smislu bliži katolik iz Vrlike nego Srbin iz Surdulice, ali to što se taj iz Vrlike klanja Papi pravi nepremostiv jaz.
    Pa tako je i sa Hrvatima. Indikativno je kako su Kajkavci i Slovenci i jezično i konfesionalno bliski pa se nikada nisu smatrali istim narodom. Ljudi su uvijek sličniji onima kraj kojih žive pa makar pripadali drugom narodu.
    Misliš da npr. Prus iz Koningsberga nije bio mnogo bliži susjednim Litavcima i Poljacima nego nekom Tirolcu ili Rajnladeru ? Pa se opet smatrao Njemcem. Toga ima u svakoj europskoj zemlji.

Ti i katolik iz Vrlike ste kulturno i genetski bliski, ali kaj to vrijedi kada on slavi kralja Tomislava, Nikolu Zrinskog ili Franju Tuđmana a ti cara Dušana, Miloša Oblića ili Nikolu Pašića ?
    On nema blage veze o kosovskom boju a ti nemaš pojma o krbavskoj ili sigetskoj bitci. To su te nepremostive razlike.

Ali ne znači da se ne trebate uvažavati i razumjeti.

Veteran Member
    Last Online
    Ethnicity
    Serb
    Ancestry
    Dalmatia
    Country
    Serbia
    11,878
    Thumbs Up/Down

Quote Originally Posted by HungryLion View Post
    Ajde...I onda "zli Srbi" zavadaju Hrvate jel da? Malo je neukusno da tako nazivaš barem 60% današnje hrvatske nacije...Imaš otvorenu averziju prema ljudima iz tih krajeva, premda mi to nije jasno obzirom koliko sam čitao ovde tvoj predak nije bio Sloven, pa je asmilovan u srpski korpus i vekovima imao srpski indentitet, tek pred kraj 17veka odlazi na zapad i meša se sa Slovencima( dakle ne Hrvatima), tvoje hrvatstvo je novijeg datuma, verujem da je to razlog nemogućnosti da se povežeš sa ljudima koji dele isto etničko i narodno poreklo više vekova.

Srbi koji su od zapadne Bugarske,Kosova, sela u Rumuniji pa sve do Banije pevali pesme o kosovskim junacima su masovno PH908. Zbog raznih nedaća koje su nas zahvatile meni sigurno ne pada na pamet da im brojim krvna zrnca ili još gore procente, oni imaju isti bazični koren kao i ja, srpski.Razlike postoje i u dva susedna sela u krajnjoj liniji.
    On nama govori da zavađamo Hrvate, a svako malo o Dalmatincima i Hercegovcima govori razna sranja sa pozicije germanskog supremiste.

Katolici kod mene u Zagori, veći deo onih u Lici i na Baniji su naši ljudi "zakona rimskoga" (Bunjevci).
    Ima u Licu nešto čakavaca a na Baniji kajkavaca, ali su u manjini u odnosu na Bunjevce Srbo-katolike.

HungryLion
    Guest

Pa tako je i sa Hrvatima. Indikativno je kako su Kajkavci i Slovenci i jezično i konfesionalno bliski pa se nikada nisu smatrali istim narodom. Ljudi su uvijek sličniji onima kraj kojih žive pa makar pripadali drugom narodu.
    Misliš da npr. Prus iz Koningsberga nije bio mnogo bliži susjednim Litavcima i Poljacima nego nekom Tirolcu ili Rajnalderu ? Pa se opet smatrao Njemcem. Toga ima u svakoj europskoj zemlji.

Ti i katolik iz Vrlike ste kulturno i genetski bliski, ali kaj to vrijedi kada on slavi kralja Tomislava, Nikolu Zrinskog ili Franju Tuđmana a ti cara Dušana, Miloša Oblića ili Nikolu Pašića ?
    On nema blage veze o kosovskom boju a ti nemaš pojma krbavskoj ili sigetskoj bitci. To su te nepremostive razlike.

Sa ovim se slažem.

Veteran Member
    Last Online
    Ethnicity
    Serb
    Ancestry
    Dalmatia
    Country
    Serbia
    11,878
    Thumbs Up/Down

Misliš da npr. Prus iz Koningsberga nije bio mnogo bliži susjednim Litavcima i Poljacima nego nekom Tirolcu ili Rajnladeru ? Pa se opet smatrao Njemcem. Toga ima u svakoj europskoj zemlji.

On nema blage veze o kosovskom boju a ti nemaš pojma o krbavskoj ili sigetskoj bitci. To su te nepremostive razlike.

Slažem se sa svim napisanim.

Banned
    Last Online
    Ethnicity
    Melania's boy toy
    Country
    United States
    Region
    Zagreb
    8,373
    Thumbs Up/Down

On nama govori da zavađamo Hrvate, a svako malo o Dalmatincima i Hercegovcima govori razna sranja sa pozicije germanskog supremiste.

Katolici kod mene u Zagori, veći deo onih u Lici i na Baniji su naši ljudi "zakona rimskoga" (Bunjevci).
    Ima u Licu nešto čakavaca a na Baniji kajkavaca, ali su u manjini u odnosu na Bunjevce Srbo-katolike.
    Da bi bili Srbi trebali su se smatrati Srbima oni se nikad Srbima nisu nazivali. Nemožeš prisliti ljude da budu Srbi a nikada nisu bili. Katolicima je pravoslavlje odbojno, posebice srpsko, tako da nikada Srba katolika neće biti.

HungryLion
    Guest

Ima u Licu nešto čaksvaca a na Baniji kajkavaca, ali su u manjini u odnosu na Bunjevce Srbo-katolike.
    I ja sam tog mišljenja, ali iluzorno je misliti da će ma šta god se dogodilo to uopšte moći biti razmotreno bez tenzija vređanja itd..U krajnjem slučaju najbolje da se time bave ljudi koji su plaćeni za to, pa kad bude nekih značajnijih otkrića neka se oglase.

HungryLion
    Guest

Da bi bili Srbi trebali su se smatrati Srbima oni se nikad Srbima nisu nazivali. Nemožeš prisliti ljude da budu Srbi a nikada nisu bili. Katolicima je pravoslavlje odbojno, posebice srpsko, tako da nikada Srba katolika neće biti.
    Trebao bi malo pomnije proučiti rad Andrije Kačića Miosića na tu temu.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)