0

Thumbs Up/Down |
Received: 5,382/129 Given: 6,047/229 |
Thumbs Up/Down |
Received: 5,646/170 Given: 40/24 |
Thumbs Up/Down |
Thumbs Up/Down |
Istinu od kojih plemena potječu dinarski Slaveni možemo saznati arheogenetikom i nikako drugačije. Valjda jednog dana.
Kaj se identiteta tiče popričaj malo sa Leeloo. On njenog muža majka je 1/4 Hrvatica i Leeloo smatra da su njeni preci Bunjevci. Kaže mi da ti Bunjevci u HU gaje snažan hrvatski identitet stoljećima i tek su nedavno mađarizirani, i to ne svi. Tamo ih sigurno nitko nije silio da budu Hrvatima dapače. Očito su taj identitet razvili kada i svi drugi Hrvati i ostali europski narodi, a to je 19. stoljeće jer prije toga obični ljudi nisu niti imali nacionalni identitet u pravom smislu riječi osim plemstva i crkvenih dostojanstvenika.
Thumbs Up/Down |
Received: 5,646/170 Given: 40/24 |
To su bili karijeristi pripadnici AU administracije/vojske koji su izimali katoličku veru, hrvatsku nacionalnost ili i jedno i drugo da bi lakše napredovali u karijeri.
Koja sila je mogla naterati franjevce Grgu Martića i Ivana Franu Jukića da u osmanskoj Bosni uzmu srpski identitet?
Ivan Frano Jukić o Karađorđu.
"Ah, Karađorđe, moja rano!
Velika je bila misao tvoja, golema namjera!
Sudbina kleta smela te je, a drukčije ne bi
mene sad ovuda barbari vako nemilo gonili,
da se na konju uzdržati ne mogu"!
Thumbs Up/Down |
Laprdaš. Vitez kao Borojević sigurno nije bio oportunist jer se nakon rata kao velikan mogao uhljebiti na nekoliko različitih adresa, a nije. Umire u bijedi. On je jednostavno volio Hrvatsku kao uostalom i Tesla samo kaj se Tesla smatrao Srbinom a Borojević Hrvatom. Sto ljudi sto ćudi. Ovi popovi su vjerojatno bili impresionirani srpskim ustankom protiv Turčina. Romantična vremena.
Pa šta bih joj ja mogao reći na to kada sam razgovarao sa subotičkim bunjevcima od kojih je maltene većina mnogo bliža srpskom indentitetu, očigledno da ja i ona imamo drugačije izvore, bunjevci smatraju da su ih mađari nazivali racima/rašanima iz čistih etničkih razloga.
Očigledno da su ljudi podeljeni po svim pitanjima u svim grupama itd..Danas veći deo Bunjevaca ne želi da se smatra Hrvatima, neka većinska bratsva imaju averziju prema samoj toj ideji obzirom da su im na silu nametali taj indentitet za vreme jugoslavije. Bunjevci su se lakše pripojili Srbiji nego Srbi iz Vojvodine...
Thumbs Up/Down |
Lažeš. Niti jedan Bunjavac se ne smatra Srbinom a ogromna većina se smatra Hrvatima. Nakon nasilja prema vojvođanskim Hrvatima tokom rata (gomilu ste protjerali a neke i ubili) dio ljudi se boji izjasniti Hrvatima i postoji manja skupina Bunjavaca koji žele da ih se tretira kao poseban narod (ne Srpski) dok golema većina su jednostavno Hrvati.
Bunjevci ne-Hrvati postoje samo u Srbiji i opet to je oko 20% ukupnih Bunjevaca u Vojvodini. Svi ostali Bunjevci van Srbije se smatraju Hrvatima.
There are currently 12 users browsing this thread. (0 members and 12 guests)
Bookmarks