0

| Thumbs Up/Down |
| Received: 3,978/259 Given: 2,432/157 |
This is incorrect. Only the Romanian Kingdom was formed in the 19th century, but the first Romanian principalities with dynastic rulers were formed in the 13th century, one of them called Țara Romānească, which literally means Romania.
There used to be Romanian duchies even earlier than that, but they were not stable states with strong borders.

| Thumbs Up/Down |
| Received: 5,514/44 Given: 1,505/11 |
Thanks for bumping my thread![]()

| Thumbs Up/Down |
| Received: 5,514/44 Given: 1,505/11 |

| Thumbs Up/Down |
| Received: 3,464/7 Given: 1,535/1 |

| Thumbs Up/Down |
| Received: 27/2 Given: 5/1 |
It was a thing called Teara Rumaneasca, but not Romania. First mentioning of Teara Rumaneasca is from 16 century. It meant land of the serfs.
https://tiparituriromanesti.wordpres...calarasi-1632/
https://tiparituriromanesti.wordpres...adu-voda-1632/
† Milostiu bojieiu, Io Matei voivoda i gospodină, vnuc Băsăraba voivoda. Davat gospodstvo mi siiu povealenii gospodstva mi slugii domnii meale Bunii logofet, ca să fie volnic cu ceastă carte a domnii meale, să-și ții ai lui rumāni, anume: Dobre, care se-au scris la dărăbani și Socolea, care se-au scris la călărași; să și-i ții și alți rumāni din Grădiște, carii se vor fi scris au călărași au dărăbani, tot să fii volnic cu cartea domni meale să le ia armele și să-i pue la lucru cu alați rumāni denpreună. Și care nu va asculta, să fii volnic pārcălabul lui să-l bată multu, că domnii meale nu-m trebuescu slujitori rumānii boiarilor și birnicii.
Așijderea și voi, căpitanilor și iuzbașilor, veri la cine se vor afla de acești rumāni ai Bunii logofet, īn vreame ci veți vedea cartea domnii meale, iar voi să căutați veri să vor fi scriși la călărași veri la dărăbani, iar voi să-i dați pre māna ominilor Bunii logofet, să-i ducă la moșiile lor, să aibă a-și darea dajdea și lucrul boerescu.
Crez, domnia mea v-am fost dat de cāteva ori īnvățătură, rumāni boeriști și bernici să nu-i scriiți nici la călărași, nici la dărăbani.
Aceasta vă grăescu domnia mea […]”

| Thumbs Up/Down |
| Received: 3,464/7 Given: 1,535/1 |

| Thumbs Up/Down |
| Received: 3,978/259 Given: 2,432/157 |
Dude you're beyond stupidy, you require medical attention.
Tara Romaneasca literaly means Romanian Country, which is exactly the same thing as Romania - they are synonyms.
And no, Teara Rumaneasca doesn't mean the land of serfs, what an idiotic thing to say. Ruman, also Serb and vecin (meaning neighbor) had the informal meaning of serf, pointing out how widespread servitude was in the principalities. But no, Teara Rumaneasca never referred to serfs, keep your Dodonist propaganda to yourself.

| Thumbs Up/Down |
| Received: 13,563/250 Given: 34,210/232 |
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks