To je maltene sigurna stvar.
Mene malo ljudi čude, ne mogu da skapiram da gledaju tako usko na stvari koje su vrlo komplikovane kao što je genetika naroda sa ovih prostora.
Printable View
Apropo ovog o čemu pričam pitao bih korisnike koji pišu na ovoj temi, ko je "Vlah", da li onaj ko nema slovensku(I2a1b,R1a) haplogrupu, ili onaj ko možda ima slovensku haplogrupa, a igrom slučaja je orijentisan jugoistočno? ;))
Tvoj K15:
https://www.dropbox.com/s/hfgqpeci9u...Serb2.png?dl=0
Tvoj K36:
https://www.dropbox.com/s/jq9xcbqjdf...aSerb.png?dl=0
Izgledaš kao miks Istočnih Nijemaca i Srba. Predaleko si od srpskog prosjeka da ne bi bio miks.
Tvoj Central Euro je enorman. Nema šanse da takvog ima neki obični Srbin.
Srbi sa područja Istočne i Stare Hercegovine i nešto manje iz Raške su migrirali u 16-om veku u Bosansku Krajinu i odneli genetiku kakvu su imali. Tokom 17-og veka na područje Stare Hercegovine i Raške i nešto manje Istočne Hercegovine je došlo do priliva stanovništva iz crnogorskih Brda zbog kojih je genetika današnjih stanovnika tih krajeva južnija od tvoje. Može se reći da Krajišnici imaju srednjovekovnu hercegovačku genetiku, pre delomične "crnogorizacije" Hercegovine.
Neki misle (čak i neki Srbi) da su Srbi iz tvog kraja severnije orjentisani od hercegovačkih Srba zato što su Srbi koji su došli sa jugoistoka u zapadnu Bosnu u 16-om veku asporbovali deo predturskog katoličkog sranovništva Pounja i Potkozarja. Ali to su nedokazane lovačke priče...
Postoje još uvek prilično neutrvđene stvari što se genetike tiče...Definitivno nisam miks, barem što se tiče vremena na Balkanu. U mom slučaju se Severna komponenta severnog mora preliva u srednje evropsku vrlo često kada god je prisutna takva opcija, kao što i sam vidiš razliku na K36 i K15 recimo. Opet kažem od stručnog lica mi je to potanko objašnjeno, i nije to ništa suviše atipično.
Treba uzeti u obzir da su moji K13 rezultati u srpskom "kvadratu" i da čak i na izgled južniji mađari i neki Hrvati tu ispadnu poprilično severniji od mene ( govorim o izgledu rezultata, naravno)..K13 je daleko najpouzdaniji kalkulator.
Ukratko pojačan istočni mediteran jasno govori da nije bilo skorijeg "stranog" upliva. Do sada nisam video osobu koja ima germanske ili Mađarske krvi a da ima pojačan istočni mediteran. Zaista ne bih imao problem da sam mešanog porekla, ali stvarno nemam takvih podataka, a istražio sam vrlo ozbiljno i očevu i majčinu stranu.
Slažem se, to sam pokušao da kažem i korisnici Leloo kada je i Dalmacija u pitanju, razne struje su tuda prošle.
Dalmacija/Hercegovina nekada, i sada nisu sasvim iste.
Znaš kako, svako je slobodan da misli šta želi, da imam bilo kakav podatak o stranom uplivu vrlo rado bih to podelio, međutim i nakom obimnih istraživanja( i dosta novca datog za iste) tako nešto apsolutno nije nađeno.