0

Thumbs Up/Down |
Received: 5,382/129 Given: 6,047/229 |
Daj se liječi čovječe. Borojević je heroj hrvatske desnice i ako mu je netko srušio spomenik onda su to učinili Srbi.
Već sam ti rekao da je sam sebe vidio Hrvatom i to je tako, kao i moj stari.
S druge strane Ivo Andrić koji je etnički Hrvat smatrao se Jugoslavenom a možda i Srbinom.
Smanji ton..
Niko nije rekao da se smatraju Srbima, očigledno umišljaš.
Decidno sam rekao da se subotički bunjevci ne smatraju Hrvatima, ako misliš da lažem, otiđi pa ih pitaj.
Daj mi dokaz o ubijenim Bunjevcima u Srbiji tokom 90' tih?
Ko je ih je ubijao, Kertes, franjo simatović? Ajde bre osvesti se malo...
Thumbs Up/Down |
Bio sam tamo više puta. Većina subotičkih Bunjavaca se smatra Hrvatima, manjina ne. To je to. Za ostalo:
n 1990s, during the war in Croatia, members of Serbian Radical Party organized and participated in the expulsion of the Croats in some places in Vojvodina. The President of the Serbian Radical Party, Vojislav Šešelj is indicted for participation in these events. According to some estimations, the number of Croats which have left Serbia under political pressure of the Milošević's regime might be between 20,000 and 40,000.
https://en.wikipedia.org/wiki/Croats_of_Serbia
Biće da je to problem...
Borojević je poreklom Srbin od pravoslavnih roditelja, od Borojevića iz okoline Komogovine, niko ne spori da se eventualno smatrao Hrvatom, iako to nije bio svojim poreklom. Ivo Andrić se smatrao Srbinom, a ne "možda".
Čitaj pažljivije šta ko piše.
Thumbs Up/Down |
Thumbs Up/Down |
Thumbs Up/Down |
Received: 5,646/170 Given: 40/24 |
Bunjevci Dalmacije i Like su kroatizirani u 19-om i ranom 20-om veku.
Bački Bunjevci su naterani da uzmu hrvatsko ime posle 1945 samovoljom kuminističkih vlasti , evo i kako 24:00 - 27:02 https://youtu.be/-HQEMwitaGs?t=1440
Kad je pukao komunizam deo bačkih Bunjevaca se vratio bunjevačkom identitetu, danas ih pola osećaju kao Bunjevci a pola kao Hrvati.
Nacionalni praznik bačkih Bunjevaca je dan kad je Bačka proglasila ujedinjenje sa kraljevinom Srbijom 1918. Na toj skupštini je bilo dosta Bunjevaca i svi su glasali za ujedinjenje sa Srbijom.
Evo šta Antun Radić piše 1904 o kroatizaciji Šokaca u Slavoniji.
![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks